Documenten

Eca rules 2020

Antidoping

ECA Rules

IFC antidoping-
regels

IFC aanvraag-
formulier

De IFC is sinds 2010 ondertekenaar van de World Anti-Doping Code en zet zich in voor schone sport.

IFC Antidopingregels

De huidige antidopingregels van IFC zijn in overeenstemming met de Wereld antidoping code 2021 en zijn op 1 januari 2021 in werking getreden.
IFC Antidopingregels 2021

Vrijstelling voor therapeutisch gebruik (TUE)

WAT IS EEN DI?

Als atleet kunt u een ziekte of aandoening hebben waarvoor een bepaald medicijn nodig is. Als dit medicijn een stof bevat die op de WADA-verboden lijst staat, kunt u een vrijstelling voor therapeutisch gebruik (TUE) krijgen die u toestemming geeft om het in te nemen.

WAAROM ZOU U EEN DIN NODIG HEBBEN?

TUE’s zorgen ervoor dat u een behandeling kunt krijgen voor een legitieme medische aandoening, zelfs als die behandeling een verboden stof of methode vereist. Het TUE-proces vermijdt het risico op sancties vanwege een positieve test.

WIE HEEFT EEN DIN NODIG?

Als u deelneemt aan een wedstrijd georganiseerd door de IFC, wordt u beschouwd als een atleet van internationaal niveau en moet u een TUE aanvragen bij de IFC. Alle informatie in dit verzoek wordt strikt vertrouwelijk behandeld. Een sporter op nationaal niveau moet een TUE aanvragen bij zijn of haar nationale antidopingorganisatie (NADO) en atleten die deelnemen aan een organisatie voor grote evenementen (MEO) moeten een TUE aanvragen bij de MEO.
Opmerking: Als IFC kiest voor een te testen Sporter die geen Internationaal Niveau Athlete , zal IFC een herkennen TUE verleend aan dat Atleet door zijn of haar Nationale Anti-Doping Organisatie . Als IFC kiest voor een te testen Sporter die geen internationaal niveau of op nationaal niveau Athlete , zal IFC toestaan dat de atleet om een aanvraag voor een retroactieve TUE voor een verboden stof of verboden methode die hij / zij gebruikt om therapeutische redenen.

HOE KRIJG JE EEN DIN?

Als de sporter nog geen TUE heeft die is toegekend door zijn/haar nationale antidopingorganisatie voor de stof of methode in kwestie, moet de sporter rechtstreeks een TUE aanvragen bij de IFC in overeenstemming met de procedure uiteengezet in de internationale norm voor therapeutische Gebruik vrijstellingen.

DI PROCES

 1. Download het TUE-formulier.
 2. Uw arts vult het TUE-formulier in en u stuurt het naar IFC.
 3. Zodra een TUE is aangevraagd, zal een panel van experts geselecteerd door IFC uw verzoek beoordelen en een TUE toekennen als:
  • Uw gezondheid zal aanzienlijk worden aangetast als u de stof niet gebruikt.
  • De stof verbetert uw prestaties niet verder dan wat u terugbrengt naar uw normale gezondheid.
  • Er zijn geen alternatieve behandelingen beschikbaar.
 4. IFC adviseert of u de gevraagde medicatie wel of niet mag innemen. In het geval van een afgewezen verzoek wordt u op de hoogte gesteld van de redenen. U heeft het recht om tegen de beslissing in beroep te gaan.
  TUE-verzoeken aan IFC zijn gratis.

TIJDSSPANNE

Atleten moeten TUE’s voor verboden stoffen verkrijgen voordat ze kunnen deelnemen. Atleten moeten zich uiterlijk 30 dagen voordat ze deelnemen aan een IFC International Event rechtstreeks bij IFC voor TUE’s aanvragen . In uitzonderlijke gevallen of echte noodsituaties kan een TUE met terugwerkende kracht worden goedgekeurd.

WADA-bronnen

Onderwijs

ADEL
Het Anti-Doping Education and Learning (ADEL)-platform van het WADA biedt toegang tot alle onderwerpen die te maken hebben met schone sport en antidoping. Het biedt cursussen aan voor atleten, coaches, artsen, bestuurders en iedereen die meer wil weten over antidoping en het beschermen van de waarden van schone sport. Lees hier meer en registreer u:
https://adel.wada-ama.org/

Verdere informatie

Risico van supplementen

Definitie van supplementen
Supplementen zijn onder meer eiwitpoeders, vitamines, kruidenremedies en producten die onder andere beweren te helpen bij het afvallen, het ontwikkelen van spierkracht, het vergroten van de door inspanning veroorzaakte toename in spieromvang, het verminderen van skeletspierbeschadiging door inspanning, het verbeteren van de aerobe trainingsprestaties en het versnellen van herstel na inspanning. Tot de meest gebruikte dranken behoren eiwitrijke dranken, vertakte aminozuren (BCAA), glutamine, arginine, essentiële vetzuren (EFA’s), creatine, HMB, wei-eiwit en ZMA.
Supplementen zijn er in verschillende vormen, waaronder tabletten, capsules, gummies en poeders, evenals drankjes en energierepen.

Gebruik
Alvorens een supplement te gebruiken, is het belangrijk dat atleten, hun coaches en ondersteunend personeel overwegen of ze nodig zijn of niet.

Risico
Er zijn geen garanties dat een supplementproduct vrij is van verboden stoffen. Atleten, hun coaches en ander ondersteunend personeel moeten zich volledig bewust zijn van de risico’s van het gebruik van een supplement, waaronder de volgende;

 • Supplementen kunnen verboden stoffen bevatten
 • Supplementen kunnen ingrediënten bevatten die anders worden vermeld dan ze op de verboden lijst staan
 • In veel landen volgen de productie en etikettering van supplementen mogelijk geen strikte regels. Supplementen worden mogelijk niet gemaakt met adequate kwaliteitscontrole en hun
 • etiketten vermelden mogelijk niet al hun ingrediënten nauwkeurig, wat het risico vergroot dat een supplement een niet-aangegeven stof bevat die verboden is
 • Voorzichtigheid is geboden bij het kopen van supplementen, vooral via internet, omdat er een verhoogd risico is op nep-supplementen

Sociale gevolgen van doping

Een positieve test kan een significant negatief effect hebben op een sporter, zoals;

 • Atleet en/of teamgenoten kunnen worden ontdaan van eerdere prestaties
 • Isolatie van leeftijdsgenoten en sport
 • Beschadigde relaties met vrienden en familie
 • Effecten op emotioneel en psychologisch welzijn
 • Blijvende reputatieschade als gevolg van mediapubliciteit
 • Verlies van aanzien, respect en geloofwaardigheid bij leeftijdsgenoten en de bredere gemeenschap

Rechten en verantwoordelijkheden

Als atleet heb je bepaalde rollen en verantwoordelijkheden. Waaronder:

 • U moet alle “toepasselijke antidopingbeleidsregels en -regels” kennen en naleven.
 • U moet verantwoordelijkheid nemen voor wat u ‘inslikt’, dat wil zeggen wat u eet en drinkt en alles wat in uw lichaam kan komen. De essentiële regel is deze: als het in je lichaam zit, ben je er verantwoordelijk voor. In juridische termen wordt dit ‘risicoaansprakelijkheid’ genoemd.
 • Je moet beschikbaar zijn voor monsterafname.
 • U moet medisch personeel laten weten dat zij verplicht zijn u geen verboden middelen of methoden te geven. U moet ook de verantwoordelijkheid nemen om ervoor te zorgen dat de medische behandeling die u krijgt niet in strijd is met de Code.
 • U moet samenwerken met antidoping organisaties die onderzoek doen naar overtredingen van de antidopingregels.

Voor meer details, zie artikel 21.1.

 1. De rechten van atleten omvatten (maar zijn niet beperkt tot):
  • Tijdens de dopingcontrole
  • Breng een vertegenwoordiger en indien nodig (en beschikbaar), een tolk mee
  • Vraag om aanvullende informatie over het monsterafnameproces
  • Verzoek om gegronde redenen uitstel van melding aan het dopingcontrolestation (International Standard for Testing and Investigations Art. 5.4.4) en
  • Wijzigingen aanvragen als sporter met een beperking (indien van toepassing)
 2. Het aanvragen en bijwonen van de B-monsteranalyse (in geval van een Belastend Analyseresultaat) en;
 3. In het geval van een overtreding van de antidopingregel (ADRV) heeft de atleet het recht op een eerlijke behandeling en het recht om in beroep te gaan tegen de hoorzittingsbeslissing

Voor meer informatie:
https://www.wada-ama.org/sites/default/files/resources/files/wada-reference-guide-to-2015-code.pdf

Schade van doping aan de geest van sport

De ‘spirit of sport’ gebaseerd op de waarden van ethiek, gezondheid en fair-play wordt ondermijnd door doping en brengt de publieke perceptie van onze sport en de toekomst van onze sport in gevaar.

Toernooien

Word nu lid van
AFBN Cheerleading